Copyright © A'LENTIL Design.All Rights Reserved.

Running! Running!

My little boy.

Transforming our home for the boy we love

奔跑吧!我的男孩 為了一個心愛的男孩,決定改造一個家。

地點:台北            Location: Taipei

坪數:28 坪          Square meters: 92.68

成員:2 大 1 小     Members: Two adults and one child
屋齡:40 年          Age of the house: 40 years

材質:橡木貼皮、木板烤漆、松木集層板、黑鐵烤漆、沖孔板烤漆、ICI環保漆、超耐磨木地板、甲醛減量工程 

Materials: Oak veneers, painted wooden boards, pine set boards, painted black iron, painted perforated plates, environmentally friendly ICI paint, ultra-wear-resistant wooden floors, formaldehyde (minimal use)

這間位於台北精華區的40年老宅,家中長輩幾年前曾協助全室裝修,卻因長輩的規劃與居住者需求不符,使得屋主後續生活常感到困擾與不便。夫妻倆考量許久,決定送給即將上幼稚園的兒子一份禮物 :「一個可以在這裡快樂成長、舒適生活的家。」

Located in one of Taipei’s most expensive districts, this 40-year-old house was renovated a few years ago by the the owners’ family elders. However, the design did not meet the owners’ needs and made living troublesome and inconvenient. The owners pondered on the issue and decided to transform the house as a gift to their son (i.e., a home where he can live and grow up happily and comfortably) prior to his entrance to kindergarten.

原先屋況的缺點---室內格局不佳、採光昏暗、爐灶外移在陽台造成曬衣油煙困擾、空間狹隘無法盡情舒展等等。設計師因此將書房開通納為公共區域之一,不僅擴大客餐廳的使用範圍,減少一房卻創造雙倍開闊的環境,連延的窗戶不僅讓視野明亮了,心情也跟著開闊了;媽媽平時最愛與孩子一同在這玩樂休憩,朋友來也誇讚像是到了咖啡廳一樣地放鬆舒適。

The original house contained problems such as poor indoor layouts, dim lighting, small space, and a gas stove placed in the balcony (that made cooking and laundry hanging problematic). To solve these problems, the designer blended the study room with the public area, enlarging the living and dining rooms to create a spacious, open environment. Continuous windows were added to light up the views and the occupants’ hearts. Today, this space has become the mother’s favorite place to play and relax with her child and a location praised by her friends as oozing a relaxing atmosphere that is found only in coffee shops.

還原外推的前陽台,納入了綠意,生活也就更加愜意。而原先昏暗的廚房,開通牆面改為玻璃拉門,讓整個視野通透明亮,料理時也可兼顧小朋友的活動,隨時掌握狀況。設計師將瓦斯爐移回廚房,完整了廚房的機能,並添加業主最愛的小花磚與鄉村風元素;一改沒有下廚習慣的媽媽,開始了每天替兒子料理的廚娘生活,再也不用擔心煮飯油煙味會影響到衣物。

The front balcony was restored and added greenery to evoke a sense of comfort. Walls of the dimly lit kitchen have been torn down and replaced with a sliding glass door to create bright views, allowing the parents to see what their child is doing while cooking. The designer also moved the gas stove back to the kitchen, fulfilling the kitchen’s “purpose.” In addition, the designer added small tiles (which the owners love) and rustic elements, making the mother begin to cook for her son once again as she no longer has to worry about the cooking smells ruining the clothes.

客浴巧妙地將開口改方位並以斜切角處理,一來讓行走動線順暢,二來也避開馬桶正對廚房的問題,並以檸檬黃與馬賽克小花磚搭配,讓狹小衛浴顯得明亮有朝氣。主臥利用原本的柱體形成獨立更衣區,主浴門也修正原先面對寢室的困擾;隔間牆往外推移60公分作為衣櫃使用,也讓睡眠空間更加寬闊舒適,不再是放進一張雙人床就充滿壓迫感。

The opening to the guest bathroom was subtly changed and placed at an angle that improved traffic flow and prevent the toilet from facing the kitchen. Furthermore, lemon and mosaic tiles were inserted to imbue the small bathroom with a sense of brightness and energy. Concerning the master bedroom, its pillars were used to build an independent dressing area, and the main bath door was altered to prevent it from facing the bedroom. A partition wall was pushed 60 cm outside to form as a wardrobe. Said changes made the sleeping space wider and much more comfortable.

整體以溫潤淺木質色為主調,清新的薄荷綠黑板牆座落在客廳主牆中,讓孩子可以在此肆意的揮灑創意。整個空間運用「大量的減法及少量的加法」,不做過多的固定裝飾,以機能舒適為主要考量,透過活動家具的搭配,更能因應未來生活中的變動性。

其餘留白的空間,就讓小朋友的玩具、媽媽每季的戰利品、爸爸私房的收藏,這些生活中的五顏六色來填滿它吧!

The rest of the white space is saved for the children, mother, and father to store their toys, purchases, and private collections, respectively.

這是一個「為了心愛的男孩,而決定改造一個家」的故事。

This is the story about two parents transforming their home for the boy they love.