A Bright Spot
in the Mountains

Enjoying Our Daily Lives with Nature

山中の小抹茶

打造我們與自然的漫漫日常。

地點:新北市               

坪數:33 坪                

成員:2 大1小1狗         
屋齡:19 年                 

​設計師:林佳嫺  張嘉文  

_A7A8937.jpg

「生活不必在他方」,一對導演與攝影師夫妻在遊歷世界各國、拍遍人文風采、露營各地美景後,終於在依山傍水的山中找到了家的歸屬;從此,這裡就成為他們眼中最美好的風景。

“Home is where the heart is.” After traveling around the world and taking countless pictures of various human cultures and sceneries, a photographer couple finally found their perfect home. This home, surrounded by mountains and water, is the most beautiful place they have ever witnessed.

汐止水蓮山莊_191017_0032拷貝.jpg

每日窗外望出的景色

The view outside the window every day

位於汐止金龍湖畔旁,與自然僅一窗之隔的「山中の小抹茶」,居住成員為兩大一小與毛孩們。落地窗櫺外蔭綠的山景是這個空間最大的亮點,也是讓喜愛露營與大自然的夫妻倆決定在此定居的最大主因,希望在這裡打造帶點loft、輕工業與日雜的生活空間。

Located by the Gin Lon Lake, Xizhi, “A Bright Spot in the Mountains” is only a window away from nature. This residence, occupied by two adults, a child, and their pets, features breathtaking mountain views outside its French windows. Such views were the main reason why its adult occupants decided to settle here. They made it their dream to create a living space that is slightly “loft,” light industry-like, and daily life-oriented.

B&A.jpg
汐止水蓮山莊_191017_0005.jpg
_A7A8629-HDR.jpg

原先三房兩廳兩衛的空間顯得較狹小與昏暗,設計師將中央走道挪移至窗邊,讓窗外採光引進室中心;書房嵌入大面的日式木窗,讓視線、採光與空氣,一路從客廳延伸至主臥,省去走道的浪費也讓動線更為流暢。原先陰暗的小孩房加設置一道觀景窗,不僅帶來採光,也增加與父母在書房時的有趣互動。

To improve the small and dim three-bedroom, two-living room, and two-bathroom space, the designer moved the central hallway near windows, drawing sunlight into the center of the living room. Large Japanese-style wooden windows were installed in the study room for a clearer view and to allow sunlight and air to extend from the living room all the way to the master bedroom, ensuring that the hallway is put to full use and easier to walk in. A viewing window was added to the originally dark children’s room, drawing sunlight and sparking fun interactions between the parents and child.

_A7A8593.jpg
_A7A8608.jpg
_A7A8756 2.jpg
_A7A8745.jpg

​遊歷各地的紀念品與露營小物,陳列在餐桌旁,成為空間中的一面特色主牆。

原先陰暗的小孩房加設置一道觀景窗,不僅帶來採光,也增加與父母在書房時的有趣互動。
A viewing window was added to the originally dark children’s room, drawing sunlight and sparking fun interactions between the parents and child.

材質選用帶有鋸痕紋路的栓木皮,讓觸感與視覺更貼近森林的質地。餐廳旁的洞洞板與書報牆是一家人的喜好主題區;像天空也像大海的靛藍色繪畫牆,是給喜愛塗鴉的女兒一個日常發揮的小天地。

Ash with saw marks were selected to create a texture and appearance similar to those of forests. Peg board and newspaper wall were also added, creating one of the family’s favorite areas. Also, the sky and sea-like blue painting wall is the perfect place for the daughter to showcase her creativity.

_A7A8895-HDR.jpg
_A7A8857.gif
_A7A8601-HDR.jpg

書報牆是一家人的喜好主題區;像天空也像大海的靛藍色黑板牆,是給喜愛塗鴉的女兒一個日常發揮的小天地。

Newspaper wall were also added, creating one of the family’s favorite areas. Also, the sky and sea-like blue painting wall is the perfect place for the daughter to showcase her creativity.

沒有電視牆的設定,讓客廳空間顯得清爽。

Television wall was not installed on purpose to imbue the area with a refreshing ambiance which, combined with projected images and music, allow the family to chill during weekends.

_A7A8990-HDR.jpg

帶著咖啡、早餐,一步踏進陽台就能享受大自然舒服的綠意。

​以往最喜歡的露營,現在最愛賴在家裡。

_A7A8769.jpg

​業主特別挑了一款紋路與觸感都十分強烈的栓木皮,讓觸感與視覺更貼近森林的質地。

Ash with saw marks were selected to create a texture and appearance similar to those of forests.

汐止水蓮山莊_191017_0029.jpg
_A7A8829-編輯.jpg

調整主臥的開口位置移至窗邊,讓採光與動線變得更舒服;
主浴因應屋主的收納需求,改為更衣區使用,增加收納空間。

_A7A8777.jpg

主臥印入眼簾的一抹綠,是這個家與窗外大自然的對話。

The master bedroom and its “green” shows how the house and the outside environment coming together as one.

_A7A8853-編輯.jpg
汐止水蓮山莊_191017_0055.jpg
_A7A9020.jpg
_A7A9034.jpg
汐止水蓮山莊_191017_0021.jpg
_A7A8883.jpg

浴室調整了設備的方向,讓使用動線更舒適。
磁磚挑選了與餐廳牆面呼應的靛藍色磁磚,像是在沐浴大海的清爽氛圍。

For the bathroom, blue tiles mirroring the painting wall in the kitchen were used.

_A7A8555.jpg
_A7A8937.jpg

利用日式木窗作出書房隔間,採光通風一次兼顧,同時帶有業主想要的日雜風格。

每當陽光灑落,徐徐的山風吹入、鳥鳴聲滑入耳畔,大自然模糊了室內外的界線。

慵懶的窩在沙發上,看著抹茶色的山景,就是一家人最chill的日常光景。

 

One of the most relaxing[JL1]  moments for the family is to rest on the sofa and enjoy the sunshine, mountain breeze, birdsongs, and mountain views.

Location: New Taipei City

Square meters: 109

 Members: Two adults , one child and one dog.

Age of the house: 19 years

Designers: LIN, CHIA HSIEN | CHANG,CHIA-WEN